Puistjes: feiten en fabeltjes!

Puistjes: feiten en fabeltjes!

Jeugdpuistjes, acné of pukkels; we zijn ze allemaal liever kwijt dan rijk. Vrijwel iedereen krijgt er in de pubertijd mee te maken, maar komen puistjes ook op latere leeftijd voor? Krijg je puistjes van melkproducten? En helpt zonnen echt tegen acné? Op het internet is veel informatie te vinden over dit onderwerp, maar is het ook allemaal echt waar?  Om wat duidelijkheid te krijgen, zal ik in deze blog enkele feiten en fabels verder toelichten.

 • Puistjes komen toch alleen voor tijdens je jeugd?

Fabel: Ik hoor vaak de uitdrukking “maar ik had vroeger nooit last van puistjes en nu ik 30 jaar ben ineens wel” Dat kan inderdaad kloppen. Acné wordt bij volwassenen in veel gevallen veroorzaakt door stress, hormonen, medicatie of een minder goede levensstijl. Vandaag de dag ervaren volwassenen steeds meer stress in hun dagelijks leven. Uit studies blijkt zelfs dat 40-55% van de volwassenen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar wel eens last heeft van een huid met puistjes. Als je lange tijd onder stress staat dan kan dit overgaan tot een chronische vorm van stress, hierdoor is je lichaam constant onder invloed van het hormoon adrenaline. Dit stimuleert de talgproductie, wat de basis legt voor ontstekingen van de huid. Dus ja, ook op latere leeftijd kun je acné krijgen, ook al heb je er tijdens je pubertijd nooit last van gehad.

 • Veel wassen van je gezicht vermindert acne?

Feit: Je houdt je gezicht schoon en fris door het regelmatig goed te wassen. Gebruik hiervoor het liefst ook een reiniging die aansluit op jouw huidtype. Door je gezicht te reinigen spoel je de dode huidcellen, overtollig vet en vuil weg van je huidoppervlak. Te veel wassen van je gezicht kan puistjes juist verergeren. Was niet meer dan 2 tot 3 keer per dag je gezicht. Gebruik hiervoor liever geen zeep of alcohol bevattende producten. Deze ingredienten drogen de huid namelijk uit, wat kan zorgen voor meer talg aanmaak.

 • Van melkproducten krijg je puistjes?  

Feit: Voeding speelt deels een rol. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat voeding een grotere rol speelt bij het ontstaan van acné dan voorheen gedacht. Melk is hier een goed voorbeeld van, met name door de hormoonachtige stoffen die veelal in melkproducten aanwezig zijn. Het is daarnaast ook bekend dat voeding die je bloedsuikerspiegel sterk beïnvloedt het ontstaan van acné ook kan stimuleren. 

 • Zonnen helpt tegen puistjes!

Fabel: Zonnen zal het probleem tijdelijk wel verminderen, maar op lange termijn zal het de klacht juist verergeren. Er wordt vaak gedacht dat de zon helpt bij acné. Dit komt doordat het bruine kleurtje wat de huid krijgt door de zon, de acne enigszins minder laat opvallen. Je huid zal in eerste instantie uitdrogen waardoor de ontstekingen tijdelijk verminderen, maar doordat de huid droger wordt blijven dode huidcellen langer plakken en zal de talgproductie alleen maar toenemen. Veel mensen denken dat je van producten met UV bescherming juist acné krijgt. Wat absoluut een fabel is. Het krijgen van puistjes ligt grotendeels aan de verstoppende ingredienten in anti-zonnebrandproducten. Denk hierbij aan minerale olien, geurstoffen en kleurstoffen.

 • Puistjes gaan sneller weg als je ze uitknijpt!

Fabel: Dit is echt een no-go! Het uitknijpen van puistjes kan er juist voor zorgen dat je er veel langer last van hebt. Onder de huid wordt de talgklier namelijk omgeven door een soort hulsje. Dit hulsje zorgt ervoor dat de onsteking die het puistje veroorzaakt goed bij elkaar blijft. Als je het vervolgens met je vingers verkeerd uitdrukt, kan het hulsje scheuren. De ontsteking kan zo wegvloeien,  omliggende cellen irriteren en zo zorgen voor een grotere ontsteking. Juist hetgeen wat we niet willen! Mijn advies; blijf er altijd af!!

Acné is een probleem wat bij veel mensen voorkomt. Met de juiste verzorgingsproducten en advies is er veel tegen te doen. Acné behandelen vergt veel tijd en geduld. Zeker als externe factoren zoals voeding, hormonen en stress de acné veroorzaken. Wil je weten welke producten of behandelingen het meest geschikt zijn voor jouw huid? Maak dan snel een afspraak. We helpen je graag bij het vinden van de juiste oplossing.

Alvast een paar tips:

 • Vervang elke dag je kussensloop
 • Ga nooit naar bed zonder je huid te reinigen
 • Gebruik huidverzorgingsproducten zonder verstoppende ingredienten
 • Reinig je make-up kwastjes regelmatig met zeep
 • Reinig je telefoon met een alcoholdoekje
 • Bescherm je huid goed tegen daglicht

 

laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.