De verschillende onzuiverheden op een rijtje

De verschillende onzuiverheden op een rijtje

Heb je last van een onzuivere huid met breakouts? Weten wat voor soort het is, zal je helpen het juiste product of de juiste behandeling te kiezen om er sneller van af te komen zonder daarbij schade aan te richten aan de huid.

 

Mee-eters (Blackheads)

Wat is een mee-eter?

Mee-eters worden veroorzaakt door een verstopping in de follikel (haarzakje). Ze worden gevormd door een opeenhoping van talg, dode huidcellen, kleine haartjes en bacteriën. Deze verstopping ligt op het huidoppervlak, waardoor deze in contact komt met licht en zuurstof. Daardoor oxideert het bovenste topje van de verstopping en wordt het zwart.

 

Uiterlijke kenmerken

Donker, klein en voornamelijk bij T-zone.

 

Hoe te behandelen?

Gebruik een masker of exfoliant met ingrediënten zoals Kaolin Klei, Zwavel en Geactiveerde Binchotan Houtskool zoals bijvoorbeeld Gentle Cream Exfoliant, Charcoal Rescue Masque of Active Clay Cleanser.
Of laat de mee-eters professioneel verwijderen.

 

 

Whiteheads

Wat is een whitehead?

Mee-eters kunnen ook wit van kleur zijn. Een whitehead ligt vaak wat dieper en wordt niet blootgesteld aan lucht waardoor ook weer lastiger te verwijderen is dan een mee-eter in de vorm van een blackhead.

 

Uiterlijke kenmerken

Kleine, wit/gele bultjes zonder roodheid.

 

Hoe te behandelen?

Gebruik een scrub of exfoliant met ingredienten zoals Salicylsuur, Tea Tree olie en Niacinamide zoals bijvoorbeeld Age Bright Spot Fader of Breakout Clearing Booster.

 

 

Milia (gerstenkorrels)

Wat zijn gerstenkorrels (ook wel Milia genoemd)?

Milia (gerstenkorrels) is eigenlijk geen onzuiverheid. Het zijn goedaardige cysten die veroorzaakt worden wanneer dode huidcellen en keratine (proteine) onder de huid gevangen zitten en geen opening hebben om eruit te komen. Milia wordt mede veroorzaakt door een tekort aan vocht in de huid.

 

Uiterlijke kenmerken

Harde, kleine, witte bultjes. Vaak verward met whiteheads.Hoe te behandelen?

Gebruik een exfoliant (peeling) met ingrediënten zoals Melkzuur en/of Salicylzuur zoals bijvoorbeeld in Rapid Reveal Peel of Daily Resurfacer.

 

Mee-eters (blackheads), whiteheads en gerstekorrels (milia) zijn niet-inflammatoir, wat betekent dat er geen roodheid of ontsteking aanwezig is. Maar onthoudt: mee-eters kunnen puistjes worden. Onbehandelde mee-eters kunnen puistjes worden wanneer ze geïnfecteerd raken door bacteriën die onzuiverheden veroorzaken, de P.acnes bacterie. Daarom is het belangrijk om je huid altijd goed te reinigen, zodat overtollig talg en dode huidcellen worden verwijderd. Welke reiniging geschikt is voor jou, kan je in deze blog lezen.

 

 

Papels

Wat is een papel?

Papels zijn rode, verhoogde bobbels die optreden als een gesloten follikel te weinig zuurstof krijgt. Deze anaerobe omgeving (zonder zuurstof) zorgt ervoor dat de bacteriën actief worden en deze overtollig talg en dode huidcellen ‘opeet’. Hoemeer de bacteriën zich vermenigvuldigen en talg consumeren, hoe groter de follikel in een papel.

 

Uiterlijke kenmerken

Rood/roze, zonder pus of zichtbare opening. Dit puistje is ‘nog niet klaar’.

 

Hoe te behandelen?

Gebruik een leave-on booster of serum met ingrediënten zoals: Salicylzuur, Tea Tree olie en TT Technologie zoals bijvoorbeeld in Age Bright Spot Fader, Age Bright Clearing Serum of Breakout Clearing Booster.

 

 

Pustels

Wat is een pustel?

Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.

 

Uiterlijke kenmerken

Rood/roze bultjes, opgezwollen met pus en wit/gele kop. Vaak verward met whiteheads.

 

Hoe te behandelen?

Gebruik een leave-on booster of serum met ingrediënten zoals: Salicylzuur, Tea Tree olie en TT Technologie zoals bijvoorbeeld in Age Bright Spot Fader, Age Bright Clearing Serum of Breakout Clearing Booster.

 

 

Knobbels (nodules)

Wat is een knobbel?

Nodules (knobbels) ontwikkelen zich wanneer een infectie zich uitbreidt naar omringende follikels. De knobbels zien eruit als meerdere papels en pustels die gegroepeerd zijn, of als grotere, bobbelige gebieden.

 

Uiterlijke kenmerken

Bobbelige, gezwollen rode gebieden met geclusterde papels en puisten.

 

Hoe te behandelen?

Raadpleeg altijd een professioneel. Er zelf aanzitten zorgt voor nog meer complicaties.

 

 

Cysten

Wat is een cyste?

Cysten ontstaan als de infectie een lange tijd in de dermis aanwezig blijft, waardoor het lichaam het in quarantaine kan plaatsen in een membraan. Vanwege deze quarantaine kan er niets uit de cyste komen, wel kun je proberen om met producten die bv. Salicylzuur bevatten, de infectie ‘uit quarantaine’ te krijgen.

 

Uiterlijke kenmerken

Grote, wijdverspreide bultjes of gebieden die geen zichtbare pus bevatten. Vaak enkelvoudig (niet geclusterd).

 

Hoe te behandelen?

Raadpleeg altijd een professioneel. Er zelf aanzitten zorgt voor nog meer complicaties. Productadvies: Gentle Cream Exfoliant, Age Bright Clearing Serum.

 

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of heb je hulp nodig? Aarzel niet om mij te contacteren, ik help je heel graag verder.

laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.